2010. június 6., vasárnap

Weekly top science

Kemikáliás mini óvszer bogaraknak :P
"Ha nem tudod legyőzni őket , tedd őket terméketlenné "
Kutatók felfedeztek egy új módszert a rovarok lakosságának lecsökkentésére. A kutatók, a bécsi Molekuláris Patológiai Intézetben, felfedezték azt a nemi kapcsolót, ami megváltoztatja a rovarok viselkedését párzás után.Ez a rovarok spermájában található "szex peptid molekula" . Például a szúnyogoknál ez úgy jelentkezik, hogy a nőstény példányok vért szívnak. Mivel evvel maláriát és más egyéb betegségeket terjeszthetnek, egészségügyi szempontból fontos lenne ezen viselkedési normák megállítása. Rengeteg rovarnál a sex peptid molekula a tojásrakást indítja be. Jelenleg a tudósok megtalálták a molekula receptorát a női gyümölcslegyekben.
A tudósok azt mondják, hogy a molekula blokkolása és viselkedésük megváltoztatása a jövőben a kártevő lehet. A vezető kutató, Barry Dickson azonban azt mondta: "Hogyha megtudjuk akadályozni egy anyaggal a vegyi folyamatok lefolyását, azaz a receptor megfelelő kémiai működését, akkor az gyakorlatilag egy fogamzásgátló tabletta a rovarok számára."
Ez a megoldás nem csak egyszerűen környezet barátabb lenne, mint egyes növényvédő szer és rovarírtószer , hanem sokkal hatékonyabb. A jelenlegi módszerek csak megölik a rovarokat amelyek elterjedtek. A bogarak nagyon gyorsan szaporodnak, úgy is mondhatjuk, hogy a halott egyedek könnyen pótolhatóak.
Az új módszer amit a tudósok javasolnak, olyanná teszik a rovarokat, mint az iskolás tiniket, sokkal azután, hogy volt már szexuális kapcsolatuk, úgy tesznek mint ha szüzek lennének, azaz nem raknak tojást és nem termelnek utódot.
Ebben az évben a gyümölcslégy kísérletek a leggyakoribbak, a korábbi vizsgálatok középpontjában a rovarok meleggé (igen buzivá XD ) változtatása volt és annak visszafordítása. :: wierd ::
A tudósok minden példányban találtak ilyen receptorokat, így könnyen lehet , hogy evvel a módszerrel valódi fogamzásgátló tablettát tudnak gyártani a rovaroknak.
Van néhány kérdés azonban. Rovarok betegségeket terjesztenek , ez rendkívül bosszantó, de más célt is szolgálnak . Sok állatnak rovarok az elsődleges élelmiszerei. Még a szúnyogok nagy része, amelyek ellen használnánk legjobban az új módszereket, sok hal, madár, és más lények étrendjét képezik.

napi kép: :D






MGB

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése